ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Κοινωνικά - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Περιβάλλον -

Σε εξέλιξη  η κακοκαιρία «Λέανδρος» στην Πελοπόννησο

Στην ορεινή Κορινθία επίσης διεξάγεται η κυκλοφορία με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε εξέλιξη παραμένει σε όλη τη χώρα η κακοκαιρία «Λέανδρος», ο οποίος το βράδυ εμφανίστηκε με ιδιαίτερη ένταση στην Κεντρική Ελλάδα. Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρυτανία, τη Δυτική Φθιώτιδα, τη Βόρεια Εύβοια και τη Φωκίδα.

Πάντως, από τις 08:00 παρατηρείται μια ύφεση στα φαινόμενα στις περιοχές αυτές. Οι χιονοπτώσεις έχουν περιοριστεί από τα 400 μέτρα και πάνω, με συνέπεια να μη δημιουργούνται προβλήματα στα πεδινά.

Σύμφωνα με τον κόμβο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και στα βόρεια ηπειρωτικά, με την ελάχιστη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τους -5 βαθμούς σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Στο (κλειστό) Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν, μάλιστα, ο υδράργυρος «έδειξε» -11,7 βαθμούς.  

Στην Αττική, χιονίζει από το πρωί στα ορεινά. Από τις 05:45, προκειμένου να μην υπάρξει κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, από τυχόν ακινητοποίηση αυτοκινήτων και να παραμείνει ο δρόμος ανοιχτός, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο τμήμα από τον κόμβο Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι το Σχηματάρι (67,655 χιλιομετρική θέση). 

Στην Κορινθία επίσης διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες:

Στην Επ. Οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων-Ζήρειας από το 14ο χλμ έως το 35ο χλμ

Στην Επ. Οδό Γκούρας- Κιάτου από το 8o χλμ έως τη Γκούρα

Στην Επ. Οδό Δερβενίου-Γκούρας από το 5o χλμ έως τη Γκούρα

Στην Επ. Οδό Δάφνης-Καστρακίου-Μποζικάς-Τιτάνης από το 1o χλμ έως το 13o χλμ

Στην Επ. Οδό Γαλατά-Ψαρίου από το 1o χλμ έως το 7o χλμ

Στην Επ. Οδό Γαλατά-Πλατανίου από το 1o χλμ έως το 4o χλμ

Στην Επ. Οδό Νεμέα-Κουτσίου-Στιμάγκας από το 1o χλμ έως το 9o χλμ

Στην Επ. Οδό Λυγιάς-Πύργου από το 8o χλμ έως τον Πύργο

Στην Επ. Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως-Νεμέας από το 1o χλμ (Α/Κ Νεμέας) έως το 3o χλμ

Στην Επαρχιακή Οδό Κλένιας-Αγιονορίου-Στεφανίου.

Στη Λακωνία αλυσίδες χρειάζονται στην Εθν. Οδό Τρίπολης-Σπάρτης από το 30ό χλμ έως το 23ο χλμ.

Η πρόγνωση

Ιόνιο - Ήπειρος - Δυτική Στερεά - Δυτική Πελοπόννησος

Στα βόρεια νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις. Σταδιακή βελτίωση από τις απογευματινές ώρες.

Στα νότια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά της Πελοποννήσου πρόσκαιρα πυκνές τις πρωινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε βορείων διευθύνσεων και σταδιακά ενισχυόμενοι.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου και στην Ήπειρο από -04 (μείον 4) μέχρι 05 βαθμοί Κελσίου.

Θεσσαλία - Ανατολική Στερεά - Εύβοια - Ανατολική Πελοπόννησος

Στη Θεσσαλία, τα βορειότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας νεφώσεις με χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το μεσημέρι, και εκ νέου από το βράδυ στην Εύβοια.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα στα βορειότερα τμήματα, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα πυκνές.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο και την περιοχή των Κυθήρων μέχρι το μεσημέρι, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι βαθμιαία βόρειοι τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΟΡΥΦΗ