ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ -

Πιθανότητες για σεισμό πάνω από έξι Ρίχτερ σε περίπου τρεις μήνες - Τι λέει μία δασκάλα από το Κιάτο

Πριν από λίγο μου τηλεφώνησε μια δασκάλα από το Κιάτο, από ένα σχολείο δίπλα στη θάλασσα και μου λέει ότι το σχολείο είναι χτισμένο από το 1940 και τα σίδερα είναι έξω, δεν τα κοιτάει κανένας.

“Τα επιχειρήματά του στην κόντρα σεισμολόγων για την ακρίβεια πρόβλεψης και τον χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα, παραθέτει στο newsit.gr ο Άκης Τσελέντης. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου παίρνει θέση μετά το θόρυβο που προκάλεσε η έρευνα της ομάδας ΒΑΝ και ξεκαθαρίζει ότι λειτούργησε ως υπεύθυνος επιστήμονας. Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης ζητά να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, καθώς, όπως λέει, οι πιθανότητες να γίνει σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ στη Δυτική Ελλάδα πλησιάζουν το 80%!

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μετά τον ντόρο και τη διαμάχη μεταξύ των σεισμολόγων που προκάλεσε η έρευνα της ομάδας ΒΑΝ, λέει στο newsit.gr ότι λειτούργησε απολύτως επιστημονικά.

“Ως διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, εκλεγμένος με καθαρά επιστημονικά κριτήρια και από επιστημονικές επιτροπές, όχι με πολιτικές επιλογές, όπως ο κύριος Λέκκας και ο κύριος Μακρόπουλος, κινούμαι πάντα θεσμικά” τονίζει ο κ. Τσελέντης.

Και διευκρινίζει ότι “στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν είχα δυο σήματα ΒΑΝ, για Πάτρα και Πύργο και γνωρίζοντας ότι η περιοχή της δυτικής Ελλάδας είναι διεγερμένη μετά το σεισμό της Ζακύνθου, όφειλα να ενημερώσω εντελώς επιστημονικά, το τονίζω, επιστημονικά, τον κύριο Μακρόπουλο, ως πρόεδρο της επιτροπής, παρότι ήξερα ότι δεν μπορεί να διαβάσει την επιστημονική αυτή δουλειά του κυρίου Βαρώτσου και τον παρακαλούσα, μάλιστα, να κληθεί η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου”.

Για την πρόβλεψη της ομάδας ΒΑΝ ο Άκης Τσελέντης λέει ότι οι πιθανότητες να γίνει σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ, τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες στη Δυτική Ελλάδα (βλ. χάρτη πάνω) αγγίζουν το 80% και εξηγεί τους λόγους:

“Οι πιθανότητες για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ αγγίζουν το 80%. Θυμίζω ένα πράγμα. Πριν από το σεισμό της Ανδραβίδας υπήρχαν σήματα. Πριν από το σεισμό του Πύργου υπήρχαν σήματα.

Εγώ θέλω να πω στον κόσμο ότι θέλω να εύχομαι ότι ο σεισμός που γράψαμε ήταν ο σεισμός της Πρέβεζας. Αλλά, πολύ φοβάμαι ότι δεν ήταν. Για αυτό το λόγο τον κύριο Λέκκα, ως υπεύθυνο του ΟΑΣΠ να αφήσει τη λάσπη του ανεμιστήρα και να ελέγξει τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία στη δυτική Ελλάδα.

Πριν από λίγο μου τηλεφώνησε μια δασκάλα από το Κιάτο, από ένα σχολείο δίπλα στη θάλασσα και μου λέει ότι το σχολείο είναι χτισμένο από το 1940 και τα σίδερα είναι έξω, δεν τα κοιτάει κανένας.

Επίσης, παρακαλώ τους δημάρχους της περιοχής να αφήσουν τις πρωτοχρονιάτικες πίτες, τις προεκλογικές και να κοιτάξουν και αυτοί, με τα επιτελεία τους, τις κατασκευές.Ο κόσμος πρέπει να τηρεί τα μέτρα, τα γνωστά, της σεισμικής προφύλαξης και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Εύχομαι να ήταν ο σεισμός που έγινε στην Πρέβεζα, αλλά και να μην ήταν, αν γίνει κάτι και γίνει στη θάλασσα, δεν θα έχουμε πρόβλημα…”, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο newsit.gr

ΚΟΡΥΦΗ