ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Κεντρική Πολιτική -

Κραυγή απόγνωσης από τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας – Παραιτήθηκε ο Δήμαρχος Δυτ. Αχαίας (video)

Την παραίτησή του από τη θέση του δημάρχου κατέθεσε ο δήμαρχος Δυτικής Αχαίας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, πριν από λίγο μιλώντας στη συνεδρίαση της ΠΕΔ. Με τον τρόπο αυτό θέλει να διαμαρτυρηθεί για τη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται ο Δήμος του

Αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις είναι οι δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι από το πρωί συνεδριάζουν στην Πάτρα με βασικό αντικείμενο τη δεινή οικονομική
θέση που έχουν περιέλθει οι Δήμοι, εξ’ αιτία της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, για κλείσιμο όλων των δήμων της Δυτικής Ελλάδας στις 30 Αυγούστου. Εκείνη την ημέρα συνεδριάζει η Κεντρική Ένωση των Δήμων με θέμα τις περικοπές των κονδυλίων στους ΟΤΑ.

Παρών στη συνεδρίαση είναι και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Κώστας Ασκούνης.

Τη συνεδρίαση των δημάρχων χαιρέτησε και ο νέος γραμματέας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Μανώλης Αγγελάκας, ο οποίος δήλωσε προς τους δημάρχους να λάβουν τις όποιες αποφάσεις τους με περίσκεψη καθώς, όπως είπε οι επόμενες 65 ημέρες κρίνουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Την παραίτησή του από τη θέση του δημάρχου κατέθεσε ο δήμαρχος Δυτικής Αχαίας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, πριν από λίγο μιλώντας στη συνεδρίαση της ΠΕΔ. Με τον τρόπο αυτό θέλει να διαμαρτυρηθεί για τη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται ο Δήμος του.

Δυναμικές παρεμβάσεις αλλά προς την κατεύθυνση άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση και την Τρόικα, πρότεινε νωρίτερα προς τους συναδέλφους του ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, μιλώντας στη συνδιάσκεψη της ΠΕΔ. Όπως σημείωσε ο κ. Δημαράς εάν κλείσουν οι Δήμοι, τότε αυτοί που θα την «πληρώσουν» θα είναι οι πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει ακόμη και να κατασκηνώσουν οι δήμαρχοι έξω από το Σύνταγμα! H τοποθέτηση του Δημάρχου Πατρέων κ. Γιάννη Δημαρά στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ έχει ως εξής:

«Η συνεχής περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων προς την Αυτοδιοίκηση δεν συνιστά μια προχειρότητα ή μια επιπολαιότητα. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της τρόικας που σκοπό έχουν να βάλουν τη χώρα σε μια κατάσταση εσωτερικής στάσης πληρωμών, χωρίς αυτή την εξέλιξη να τη χρεωθεί η επίσημη κυβέρνηση και ως εκ τούτου να αποφευχθεί ο κίνδυνος χαρακτηρισμού ως πιστωτικού γεγονότος. Πολύ απλά μας ρίχνουν το μπαλάκι της ουσιαστικής χρεοκοπίας της χώρας. Οδηγούν τη χώρα σε μερική εσωτερική στάση πληρωμών με όχημα τους Δήμους, αυτή είναι η αλήθεια. Το θέμα ως εκ τούτου είναι εθνικό, δεν είναι απλά μια τοπική υπόθεση που καλούνται να διαχειριστούν οι Αυτοδιοικητικοί Οργανισμοί.

Ακούω με πολύ προσοχή τις απόψεις για κλείσιμο των Δήμων, για παράδοση των κλειδιών, για υποβολή παραιτήσεων.

Τις ακούω με προσοχή και δεν απορρίπτω καμία. Προβληματίζομαι όμως, μήπως έτσι διευκολύνουμε τους εμπνευστές των μέτρων; Εν τέλει αν κλείσουμε τους Δήμους ποιος θα την πληρώσει;

Οι πολίτες μας θα την πληρώσουν καθώς θα ζουν σε πόλεις που θα τους πνίγουν τα σκουπίδια, που θα είναι βυθισμένες στο σκοτάδι, που δεν θα λειτουργούν οι κοινωνικές τους δομές για να παρέχουν έστω και τη στοιχειώδη στήριξη στους συμπολίτες μας που πλήττονται βάναυσα από την οικονομική λεηλασία που υφίστανται.

Αλήθεια, τίνος τροϊκανού ή υπουργού το αυτί θα ιδρώσει επειδή τα σκουπίδια θα πνίξουν π.χ. τα Ζαρουχλέικα;

Φοβάμαι μην επιλέξουμε ένα μέτρο για να διαμαρτυρηθούμε προς την κυβέρνηση, αλλά αυτό το μέτρο τελικώς πλήξει ακόμα περισσότερο τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.

Άλλωστε, το κλείσιμο των Δήμων, θα επέλθει αναγκαστικά, νομοτελειακά θα έλεγα, αν δεν αναθεωρηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Πιστεύω ότι πρέπει οι δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια να τεθούμε επικεφαλής μιας δυναμικής αντίδρασης που θα κατευθύνεται αποκλειστικά προς την κυβέρνηση και την τρόικα χωρίς να επηρεάζει άμεσα τη ζωή των συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνω:

1. Οι δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία διαρκείας κατασκηνώνοντας στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή. Να μην φύγουμε από εκεί αν δεν μπει τέλος στον κατήφορο.

2. Να στείλουμε ενημερωτική επιστολή προς όλους τους Ευρωβουλευτές, με σκοπό τη διεθνοποίηση του προβλήματος. Παράλληλα, να υποβάλλουμε αίτημα, ώστε εκπρόσωπος της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παραστεί στο Ευρωκοινοβούλιο και να μιλήσει για να εξηγήσει την κατάσταση.

3. Οι Έλληνες Αυτοδιοικητικοί που συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιφερειών να θέσουν εκεί το θέμα και να ζητήσουν τη λήψη απόφασης συμπαράστασης προς την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

4. Να στείλουμε ενημερωτική επιστολή προς όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να οργανώσουμε συσκέψεις κατά ΠΕΔ με τους βουλευτές της αντίστοιχης Περιφέρειας, με σκοπό να τους ζητήσουμε τη λήψη απόφασης από τη Βουλή που θα βάζει φραγμό στις περικοπές.

5. Κάθε Δημοτική Αρχή και κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβουν πρωτοβουλία για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας στην οποία αναφέρονται, με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου που θα αντιδράσει στα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας. Να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας τι σημαίνει για τη ζωή τους και τη λειτουργία της πόλης τους, ο οικονομικός στραγγαλισμός της Αυτοδιοίκησης.

 

 

http://www.thebest.gr

 

ΚΟΡΥΦΗ