ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Περιφέρεια -

Η Ηλεία δεν έχει μέλλον... Ανοίγει η συζήτηση για ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το θέμα του Μοριά ως ενιαίας Περιφέρειας έχει ανοίξει ουσιαστικά από πέρυσι. Οι φωνές αυξάνονται και το υπουργείο Εσωτερικών έχει γίνει δέκτης προτάσεων για αλλαγές στα όρια των Περιφερειών

Ορατό από όλους είναι πλέον το γεγονός ότι ο νομός Ηλείας δεν μπορεί να έχει μέλλον αν συνεχίσει να είναι ενταγμένος στην περιφέρεια – έκτρωμα της Δυτικής Ελλάδος.

Όλα αυτά τα χρόνια που ισχύει ο θεσμός των περιφερειών απεδείχθη ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνοχή και αναπτυξιακή προοπτική ούτε άλλαξε κάτι από την ημέρα που έγινε αυτοδιοικητική.

Συνέχισε η Πάτρα να έχει τον ηγεμονικό της ρόλο και οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες αυξήθηκαν αντί να μειωθούν. Σε αυτό συνέβαλαν και διάφορες κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες μια σειρά από πράξεις που τελεσιδικούσαν στην Ηλεία τώρα απαιτούν τη μετάβαση των ενδιαφερομένων στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα δέχεται πλήγμα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία κουτσουρεμένη όπως είναι δεν μπορεί να έχει τα αναπτυξιακά άλματα που θα μπορούσε αν λειτουργούσε ενιαία.

«Ανοίγει» το θέμα

Το θέμα του Μοριά ως ενιαίας Περιφέρειας έχει ανοίξει ουσιαστικά από πέρυσι. Οι φωνές αυξάνονται και το υπουργείο Εσωτερικών έχει γίνει δέκτης προτάσεων για αλλαγές στα όρια των Περιφερειών.

Βέβαια η χρονική συγκυρία δεν ευνοεί το πλήρες άνοιγμα του θέματος καθώς στο υπουργείο ασχολούνται τώρα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τρόικας (διαθεσιμότητες, απολύσεις, κ.λ.π.) και προφανώς δεν τους περισσεύει ο χρόνος.

Ωστόσο οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές αλλαγές σε συνδυασμό και με τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν συζητήσεις και ενδεχομένως αντιδράσεις από την Πάτρα που φοβάται ότι μπορεί να χάσει κάτι από τον μητροπολιτικό ρόλο που έχει σήμερα.

Όπως είναι γνωστό τις τελευταίες μέρες η συζήτηση για την ενοποίηση και των 7 νομών της Πελοποννήσου σε μία ενιαία Περιφέρεια επανήλθε. Αυτοδιοικητικό… τραπέζι στο σπίτι του τέως γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου στο Βλάση Μεσσηνίας, παρουσία “εκπροσώπων” από διάφορους νομούς, ήρθε να προστεθεί στις σχετικές κινήσεις και τις απόψεις που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί για μία ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο κ. Αποστολόπουλος δεν δίστασε να σημειώσει ότι η αλλαγή αυτή είναι εφικτό να εφαρμοστεί ακόμα και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε θεωρητικό επίπεδο πάντα, η ενοποίηση της Πελοποννήσου θα δώσει τη δυνατότητα για κοινές διεκδικήσεις με δυνατότερη φωνή για κοινά αιτήματα, όπως η Ολυμπία Οδός και η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, ενώ φυσικά με τις κατάλληλες ενέργειες θα δώσει ένα τέλος στο αίσχος της «ανεξάρτητης» τουριστικής προβολής από πλευράς Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας – μια κατάσταση που, μεταξύ άλλων, θέλει την Αρχαία Ολυμπία να μην ανήκει στην Πελοπόννησο.

Με αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίου βεληνεκούς, με δυνατά ακαδημαϊκά ιδρύματα και φυσικά με τις απίστευτες φυσικές ομορφιές της, μπορεί τελικά η ενιαία Πελοπόννησος να πετύχει πολλά.

Απόστολος Κατσιφάρας - Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

«Την ώρα που η χώρα είναι βυθισμένη στην ύφεση, κάποιοι άκαιρα θέτουν αυτό το ζήτημα για να βρουν ρόλο και να μην ξεχαστούν από την κοινωνία. Τη στιγμή που το κυρίαρχο είναι το πώς θα κρατηθεί όρθια η κοινωνία. Αν υπάρχει θεσμική πρωτοβουλία θα τοποθετηθούμε. Η Αχαΐα που είναι ο μεγαλύτερος νομός της Πελοποννήσου και η Πάτρα το μητροπολιτικό κέντρο, θα έχουν λόγο, βαρύνουσας σημασίας».

 

Χαράλαμπος Καφύρας - Αντιπεριφειάρχης Ηλείας

 

«Ο κατακερματισμός της ενότητας που ονομάζεται Πελοπόννησος σε 3 διαφορετικές Περιφέρειες, προέκυψε από τη διοικητική διαίρεση της χώρας σε 13 Περιφέρειες με το νόμο 1622 του 1986. Η συνένωση της Πελοποννήσου σε μια ενιαία ισχυρή Περιφέρεια είναι αναγκαία, γιατί πρόκειται για μια αδιάσπαστη χωρική ενότητα, που ενσωματώνει πολλές προϋποθέσεις για την επίτευξη ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Η Πελοπόννησος είναι ένα πλήρες οικονομικό σύνολο, ιδανικό για ένα σύγχρονο καταμερισμό εργασίας και διαβίωσης στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Ο μεγάλος αξιακός πολιτιστικός πλούτος της Πελοποννήσου δημιουργεί άριστες προϋποθέσεις λειτουργίας ενός μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου με φάρο και οδηγό την Αρχαία Ολυμπία, η σύνδεση των οποίων είναι κι εφικτή και απαραίτητη. Η Πελοπόννησος πληροί όλες τις προϋποθέσεις μιας δυναμικά βιώσιμης οικονομικής και αναπτυξιακής Περιφέρειας, που μπορεί να συνδυάσει οικονομική μεγέθυνση και κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, όμως, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε μια Περιφέρεια, όπως είναι η ιστορική παράδοση και συνέχεια, ο πολιτισμός, η αίσθηση της κοινής ταυτότητας που παραμένει ισχυρή στους κατοίκους της. Όλα αυτά συνηγορούν και μεταφράζονται και σε διοικητικούς θεσμούς, ώστε να λειτουργήσει η Πελοπόννησος σαν ενιαίο κοινωνικό και πολιτικό σύνολο».

 

Πέτρος Τατούλης - Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

«Η  επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να  είναι γενναία αλλάζοντας τον περιφερειακό χάρτη της χώρας σηματοδοτώντας την δημιουργία της ενιαίας Περιφέρειας Πελοποννήσου.  Θεωρώ ότι η Τρίπολη θα πρέπει να είναι η πρωτεύουσα, ως πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου.»

 

 

Μάκης Παρασκευόπουλος - Δήμαρχος Πύργου

 

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει αμφιβολία στο ότι ο διαχωρισμός της Πελοποννήσου από την Ηλεία και την Αχαΐα και η δημιουργία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Αιτωλοακαρνανία αποτελεί ανιστόρητο μόρφωμα που έγινε για την εξυπηρέτηση κομματικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ότι ο διαχωρισμός αυτός οδήγησε στην απομόνωση και το μαρασμό της Ηλείας. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι είναι πάντα επίκαιρο το ζήτημα της δημιουργίας μιας ενιαίας και αδιαίρετης Περιφέρειας Πελοποννήσου».   

 

Παναγιώτης Νίκας - Δήμαρχος Καλαμάτας

«Είμαι προβληματισμένος για το αν χρειάζεται η αιρετή Περιφέρεια. Αν μπορεί να προσφέρει κάτι με το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργεί. Όταν μιλάμε για αριθμό Περιφερειών πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όλο τον εθνικό χώρο και στη συνέχεια να προχωράμε για κατανομές. Όταν μιλάμε για διοικητικά ζητήματα δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε παλιά γεωγραφικά κριτήρια.    Για μια σειρά από λόγους η Πάτρα δικαιούται να είναι η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Είναι αδιανόητο οποιαδήποτε άλλη πόλη. Όμως, δεν είναι σημείο αναφοράς όλης της Πελοποννήσου. Είναι σημείο αναφοράς νησιών του Ιονίου, της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της νότιας Ηπείρου και κομματιού της Πελοποννήσου. Δεν είναι σημείο αναφοράς για την Αργολίδα και τη Λακωνία. Είναι το οικονομικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας. Έχει πιο πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο. Η Πάτρα έχει πιο πολλά κοινά συμφέροντα με τους απέναντι, παρά με τμήματα της Πελοποννήσου.»

 

Αλέξανδρος Πνευματικός - Δήμαρχος Κορινθίων

 

«Εγώ πιστεύω ότι το λάθος που έγινε τη δεκαετία του ’80 που χωρίστηκε η Πελοπόννησος για να γίνει έδρα και η Πάτρα, θα πρέπει να τελειώσει. Η Πελοπόννησος είναι ενιαίος χώρος, έχει κέντρο την Τρίπολη, που πρέπει να είναι το διοικητικό της κέντρο. Θα διευκολύνει όλους τους Πελοποννήσιους. Υπάρχει μια δυσκολία για την Ηλεία και την Αχαΐα, αλλά θα λυθεί με τους αυτοκινητόδρομους, με την Ολυμπία Οδό και τους άλλους δρόμους που θα γίνουν. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για δύο Περιφέρειες. Δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός με διασπασμένη την Πελοπόννησο.»

 

Σταύρος Αργειτάκος - Δήμαρχος Σπάρτης

"Από την εμπειρία που έχω, δεν το βλέπω θετικά. Δυστυχώς στην Ελλάδα όποια μεταρρύθμιση γίνεται, δε γίνεται με τρόπο σοβαρό, αλλά πρόχειρα. Και λόγω της προχειρότητας, ακόμα και με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Για παράδειγμα ο "Καλλικράτης", που ήταν πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Να δούμε πως θα είναι, τι θα είναι η Περιφέρεια. Δεν μπορούμε να πάμε αποσπασματικά. Σε μια συνολική διοικητική μεταρρύθμιση θα μπορούσαμε να το δούμε, όχι αποσπασματικά".

 

Σύλλογος Πελοπόννησιων Θεσσαλονίκης: Ενιαία Περιφέρεια με έδρα την Ολυμπία

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ιστορικός σύλλογος Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης έστειλε έγγραφο στον υπ. Εσωτερικών με το οποίο του ζητά να γίνει αναδιάρθρωση των περιφερειών με ενιαία την Περιφέρεια Πελοποννήσου και έδρα την Αρχ. Ολυμπία.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Σήμερα, που το ζητούμενο είναι η οικονομική ανάπτυξη, δεν είναι αποδεκτό ένας επενδυτής που θέλει να επενδύσει στην Λακωνία να αναφέρεται αλλού και ο άλλος που θέλει να επενδύσει στην Ηλεία αλλού. Ή, ένας επενδυτής που θέλει να επενδύσει στην Κορινθία και στην Αχαΐα, να δυσκολεύεται, γιατί θα πρέπει να αναφερθεί σε δυο διαφορετικές Περιφερειακές Διοικήσεις. Για να υπάρξει ανάπτυξη, που αυτονόητα αυτή περνά από την πρωτογενή παραγωγή και τις επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, πρέπει να υπάρχει ενιαίος διοικητικός χώρος (επτά γεωγραφικοί νομοί: Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Μία Περιφέρεια).

        Η προώθηση των προϊόντων της Πελοποννήσου πρέπει να γίνεται ενιαία και με τη χρήση ενιαίας ορολογίας. Αυτό επιβάλλεται για λόγους πιστοποίησης των προϊόντων και διαφημιστικής τους προβολής . Επί παραδείγματι, δεν μπορεί το λάδι Μεσσηνίας να είναι προϊόν Πελοποννήσου και το λάδι της Ηλείας να είναι προϊόν της Δυτικής Ελλάδος!

        Η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα γνωρίζει την Πελοπόννησο ως ενιαίο ιστορικό τόπο και δεν επιτρέπεται η Ελλάδα να αυτοχειριάζεται δημιουργώντας ανύπαρκτα ζητήματα όπως για παράδειγμα το εάν βρίσκεται η Αρχαία Ολυμπία, η οποία αποτελεί οικουμενική γεωγραφική αναφορά, στην Πελοπόννησο ή όχι. Διότι με την ισχύουσα διοικητική οργάνωση η Αρχαία Ολυμπία, ως ανήκουσα στο Νομό Ηλείας, εντάσσεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και όχι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

        Η τουριστική ανάπτυξη και η προβολή της Πελοποννήσου επιβάλλουν τη χάραξη μιας ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής που θα ξεκινά, είτε από τον Ισθμό, είτε από τον λιμένα- πύλη της Πελοποννήσου που θα είναι η Πάτρα. Αυτή η διαδρομή θα διέρχεται από την Αρχαία Ολυμπία (πρώτος σταθμός),από το Ραμοβούνι της Μεσσηνίας-τόπος γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη- και μετά, στην Αρχαία Μεσσήνη, στον Μιστρά και στις Μυκήνες.

        Πρέπει στην νέα εποχή, να υπάρχει μια ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Και είναι καταρχήν προς το συμφέρον και των δύο νομών, της Αχαΐας και της Ηλείας, που αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της Πελοποννήσου. Είναι και προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας η οποία θα πρέπει να επανεκκινήσει από την καλύτερη αφετηρία και με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

        Η ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ πρέπει να αποτελείται και από τους επτά νομούς (Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα) με πρωτεύουσά της την Αρχαία Ολυμπία του Νομού Ηλείας.»

http://www.patrisnews.com/

ΚΟΡΥΦΗ